Επιτομή:
Το θέμα της άμβλωσης αποτελεί σημείο σύγκρουσης και αντιπαράθεσης ήδη από την αρχαιότητα, γεγονός που φανερώνει τη σημαντικότητα της κατάστασης. Το ζήτημα αυτό εμπλέκει πολλές ειδικότητες όπως αυτές της νομοθεσίας, της θρησκείας, της ψυχολογίας αλλά και πολλών ιατρικών επιστημών. Στις μέρες μας, οι αντιπαραθέσεις γίνονται όλο και πιο έντονες εφόσον οι γυναίκες καταφεύγουν σε άμβλωση όλο και περισσότερο όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. Εκτός από τη σωματική και ψυχολογική φθορά που δέχεται η γυναίκα μετά την άμβλωση, έρχεται αντιμέτωπη με την οικογένεια, το σύντροφο της αλλά και την ίδια την κοινωνία που πολλές φορές βρίσκεται απέναντί της.
Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η τεχνητή διακοπή κύησης από διάφορες οπτικές γωνίες. Αρχικά, γίνεται μια αναφορά στο παρελθόν και τις μεθόδους που ακολουθούνται με σκοπό τη διακοπή της κύησης εφόσον η γυναίκα το επιθυμεί. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην υπάρχουσα νομοθεσία στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Επίσης, συζητούνται και διερευνώνται διαφορετικές απόψεις γύρω από τις αμβλώσεις όπως αυτές της κοινωνίας, της θρησκείας και των φεμινιστικών κινημάτων. Το πέμπτο κεφάλαιο επεξηγεί αναλυτικά τις επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία της γυναίκας και αναφέρονται προσωπικές ιστορίες γυναικών που βίωσαν οι ίδιες την άμβλωση.
Τέλος, συμπεραίνεται ότι κρίνεται απαραίτητο να διδαχθεί στα σχολεία και να ενταχθεί ως απαραίτητο μάθημα ο οικογενειακός προγραμματισμός και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ώστε να μην υπάρχουν μεγάλα ποσοστά ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων. Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί και η σημαντικότητα του ρόλου του νοσηλευτή στον οικογενειακό προγραμματισμό.
Λέξεις κλειδιά