Επιτομή:
Εισαγωγή: Η νευρική ανορεξία είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από τη διατήρηση ενός ακατάλληλα χαμηλού σωματικού βάρους, μιας αδιάκοπης επιδίωξης λεπτότητας και διαστρεβλωμένων γνώσεων σχετικά με το σχήμα και το βάρος του σώματος. Ξεκινά κατά τη διάρκεια της εφηβείας και έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.
Σκοπός: Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό την παρουσίαση του μεγέθους της ψυχικής αυτής ασθένειας, του εντοπισμού των προγνωστικών παραγόντων καθώς και των νοσηλευτικών παρεμβάσεων που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.
Ανασκόπηση βιβλιογραφίας: Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (Google Scholar, PubMed, Science Direct) και σε έγκυρες ιστοσελίδες (WHO, CDC), σε επιστημονικά τεκμηριωμένα άρθρα των τελευταίων δύο δεκαετιών, 2000-2020. Στην αναζήτηση χρησιμοποιήθηκαν λέξεις κλειδιά όπως διατροφικές διαταραχές, νευρική ανορεξία, βουλιμία, κλινικά χαρακτηριστικά, θεραπεία, ρόλος νοσηλευτή (eating disorders, anorexia nervosa, bulimia nervosa,clinical features, treatment, nurse role).
Συμπεράσματα: Η νευρική ανορεξία (ΑΝ) είναι μια ψυχιατρική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από περιορισμό της πρόσληψης ενέργειας που οδηγεί σε επικίνδυνα χαμηλό σωματικό βάρος, έντονο φόβο αύξησης βάρους, διαταραχή της εικόνας του σώματος και διαταραχές στην αντίληψη των απειλητικών για τη ζωή επιπτώσεων. Η αντιμετώπιση της νόσου κρίνεται απαραίτητη και είναι αποτελεσματικότερη πριν την εμφάνιση σοβαρών διαταραχών. Ο ρόλος του νοσηλευτή είναι πολύ σημαντικός καθώς αποτελεί κομβικό σημείο για τη φροντίδα ατόμων με διατροφικές διαταραχές και επομένως μπορεί να είναι σημαντικός στην καθιέρωση των θεμελίων για την ανάρρωση, ειδικά με εκείνους τους ασθενείς που μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν την ύπαρξη του προβλήματος.
Λέξεις κλειδιά: νευρική ανορεξία, επιδημιολογία, παράγοντες κινδύνου, διαγνωστικά κριτήρια, πρόληψη, ρόλος του νοσηλευτή.