Επιτομή:
Η παρούσα Πτυχιακή Εργασία αναφέρεται στην μελέτη και τον υπολογισμό ενεργειακής επάρκειας με εφαρμογή κανονισμού ΚΕΝΑΚ για την εξοικονόμηση ενέργειας μιας ισόγειας κατοικίας.
Πιο λεπτομερώς, στo πλαίσιo της αυτής της πτυχιακής εργασίας θα γίνει μελέτη ενεργειακής απόδοσης και θερμομονωτικής επάρκειας ισόγειας κατοικίας με χρήση υπολογιστικού πακέτου (Ti-soft) και ακολούθως θα γίνει επιβεβαίωση με εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών κατά ΚΕΝΑΚ με τη βοήθεια λογισμικού (AutoKENAK), με παράλληλη εκτίμηση της ενεργειακής απόδοσης. Το αντικείμενο της προτεινόμενης εργασίας αποτελεί πολύ σημαντική – συγκερασμένη εφαρμογή γνώσεων που έχει αποκομίσει ένας φοιτητής του Ενεργειακού Τομέα και θα κληθεί να αντιμετωπίσει κατά βάση κατά την είσοδό του στην ελεύθερη αγορά ως εφαρμοσμένο πρόβλημα.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στην κλιματική άνεση και στον Κανονισμό Ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και στις Τεχνικές Οδηγίες του ΤΕΕ, καθώς και αναφορά στις κλιματικές ζώνες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αναλύονται οι συνθήκες λειτουργίας κτιρίων και οι βασικές αρχές στην εξοικονόμηση ενέργειας στην ψύξη και την θέρμανση.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται οι βασικές αρχές θέρμανσης και κλιματισμού καθώς και ο τρόπος υπολογισμού θερμικών απωλειών και θερμικών κερδών.
Στο τρίτο κεφάλαιο βρίσκεται η μελέτη θερμομονωτικής επάρκειας και η μελέτη ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου από το λογισμικό TiSoft το οποίο χρησιμοποιήθηκε για αυτήν την εργασία και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μελέτη θέρμανσης ή αλλιώς μελέτη θερμικών απωλειών μεσω του λογισμικού TiSoft, και τα αποτελέσματα αναγράφονται με σειρά ανά χώρο.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από την μελέτη θερμομονωτικής επάρκειας που έγινε με το λογισμικό AutoKENAK το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να συγκρίνει τα αποτελέσματα με το TiSoft.
Τέλος στο έκτο κεφάλαιο, αναφέρονται συμπεράσματα για τα αποτελέσματα των μελετών, για την σύγκριση των αποτελεσμάτων της θερμομονωτικής επάρκειας ανάμεσα στα δύο λογισμικά και τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.