Επιτομή:
Εισαγωγή: Ο τοκετός είναι μια δύσκολη και εξαντλητική διαδικασία. Μια γυναίκα περνάει πολλές ορμονικές, σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι τεράστιες αλλαγές συμβαίνουν στον οικογενειακό και διαπροσωπικό κόσμο της μητέρας. Μετά τον τοκετό, μια μητέρα μπορεί να βιώσει ποικίλα συναισθήματα που κυμαίνονται από τη χαρά και την ευχαρίστηση μέχρι τη θλίψη και το κλάμα.
Σκοπός : Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η μελέτη των ψυχολογικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της κύηση και της λοχείας καθώς και ο προσδιορισμός του ρόλου του νοσηλευτή στη διαχείριση της εγκύου και της λεχώνας.
Μεθοδολογία: Για την υλοποίηση της μελέτης χρησιμοποιήθηκε σύγχρονη βιβλιογραφία και αρθρογραφία που αντλήθηκε από έγκυρες βάσεις δεδομένων όπως το Pubmed και το Mendeley.
Συμπεράσματα: Η ψυχική υγεία της μητέρας είναι σημαντική όχι μόνον για την ίδια αλλά και για το έμβρυο. Οι μητέρες με ψυχική νόσο απαντούν ακατάλληλα στο παιδί τους και μπορεί να είναι επιθετικές ή αποσυρμένες και αυτό επηρεάζει δυσμενέστατα την ψυχική υγεία και φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης επηρεάζεται αρνητικά και ο δεσμός μητέρας-βρέφους. Έιναι κρίσιμο εδώ να τονιστεί ότι ο τρόπος που το παιδί θα συνδεθεί στην μετάπειτα ζωή του με τους άλλους εξαρτάται από αυτή την σχέση. Λόγω της υψηλής νοσηρότητας της κατάθλιψης πριν μετά τον τοκετό, η σημερινή εστίαση είναι τώρα στην πρόληψη.