Επιτομή:
Εισαγωγή: Η δωρεά οργάνων είναι η διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιείται αφαίρεση ιστών και οργάνων (μεταφορά) από άνθρωπο, ζωντανό ή νεκρό. Σκοπός της δωρεάς είναι η μεταμόσχευση σε άλλον άνθρωπο για την αποκατάσταση της λειτουργίας του οργάνου, η οποία βρίσκεται σε ανεπάρκεια. Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ή ακόμη και να σωθούν έως και 100ασθενείς μέσω της δωρεάς ιστών.
Σκοπός : Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των γνώσεων, στάσεων και αντιλήψεων φοιτητών σχετικά με το θέμα της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης.
Μέθοδος: Η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας στηρίχτηκε στη συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων, που συντάχθηκαν αποκλειστικά για την παρούσα έρευνα με την βοήθεια της διαθέσιμης διεθνούς βιβλιογραφίας. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 200 φοιτητές. Από αυτούς οι 100 φοιτούσαν στη σχολή νοσηλευτικής του πανεπιστημίου Πατρών (πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος) και οι υπόλοιποι 100 σε άλλα τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων. Οι δύο κατηγορίες των φοιτητών επιλέχτηκαν με σκοπό να γίνει η σύγκριση των αποτελεσμάτων τους και να καταγραφούν οι απόψεις τους σχετικά με το θέμα. Τα δεδομένα κωδικοποιήθηκαν μέσω του στατιστικού προγράμματος SPSS και αναλύθηκαν με τη μέθοδο συχνοτήτων, των ποσοστών και των διασταυρώσεων απαντήσεων.
Συμπεράσματα: Οι φοιτητές φάνηκαν ιδιαίτερα πρόθυμοι να συμμετάσχουν στη μελέτη ενώ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαδικασία της δωρεάς οργάνων. Το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού δείγματος θεωρεί πως πρέπει να είναι κάποιος απόλυτα υγιής για να είναι δωρητής οργάνων, παρ’ όλο που η παρουσία κάποιου προβλήματος υγείας δεν αποτελεί πάντα αντένδειξη για να γίνεις κανείς δωρητής. Ταυτόχρονα το μεγαλύτερο ποσοστό και στις δυο κατηγορίες των φοιτητών δεν θεωρούν πως ο εγκεφαλικός θάνατος και το κώμα είναι έννοιες ταυτόσημες ενώ λανθασμένα θεωρούν τον εγκεφαλικό θάνατο αναστρέψιμο. Το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος και των δύο κατηγοριών γνωρίζει μερικώς τον ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Θεωρεί ότι αποτελεί μία εμπιστευτική βάση δεδομένων ατόμων, σχετικά με την δωρεά οργάνων, όσο αυτοί είναι εν ζωή. Ο φόβος της δωρεάς φαίνεται ότι δεν επηρεάζει την πλειοψηφία του δείγματος ενώ το δείγμα δεν έχει συζητήσει με τους συγγενείς πρώτου βαθμού του το ενδεχόμενο δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης. Τέλος το δείγμα δείχνει ότι δεν θα γίνονταν δωρητές οργάνων λόγω αμέλειας και μη σοβαρής σκέψης.