dc.description.abstract |
Η επιλογή του θέματος «ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΕΝΘΟΥΣ» αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση στο να γράψω μια μελέτη η οποία να αναφέρεται σε θέματα γονεϊκότητας τα οποία αποτελούνε ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα της σημερινής εποχής.
Το καθημερινό άγχος και ο σημερινός τρόπος ζωής δημιουργεί σε πολλά ζευγάρια αμφιβολία για τη γονεϊκότητα. Η ψυχολογική γονεϊκότητα είναι μία εφόρου ζωής, και χωρίς τη δυνατότητα αναίρεσης, ευθύνη για την εξέλιξη μιας συνεχώς εξελισσόμενης σχέσης που είναι συναισθηματικά πολύ ισχυρή και που το περιεχόμενό της πολύ δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί πριν αυτή υπάρξει στην πραγματικότητα. Όπως και κάθε άλλη μακρόχρονη σχέση, έτσι και η γονική δέχεται κατά διαστήματα διαφόρων ειδών ισχυρές πιέσεις.
Τι συμβαίνει όμως όταν ο θάνατος έρχεται. Παρόλο που ο θάνατος είναι ένα γεγονός που αναπόφευκτα αντιμετωπίζουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας, συχνά προκαλεί σε πολλούς -μαζί με τις εκδηλώσεις πένθους- τόση οδύνη, σύγχυση και φόβο, σε σημείο που να αδυνατούν να χειρισθούν τόσο τα προσωπικά τους συναισθήματα όσο και αυτά κάποιου άλλου που πενθεί, ιδιαίτερα αν πρόκειται για το μωρό τους.
Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ένταση και δράση ας σταθούμε για λίγο δίπλα σ’ αυτούς τους γονείς, ακούγοντας με ταπεινοφροσύνη την προσωπική αλλά και πολύ οδυνηρή ιστορία τους.
Η βιβλιογραφική ανασκόπηση της παρούσας εργασίας δεν είναι σε στενά επαγγελματικά πλαίσια και απευθύνεται σε όλους όσους πέρασαν μια τόσο δύσκολη κατάσταση άλλα και σε όσους να απαντήσουν τυχών ερωτήματα και απορίες που τους απασχολούν και σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα. |
el |